Două persoane în moarte cerebrală au primit transplanturi de inimă de porc: cum au decurs operațiile

de: Ozana Mazilu
14 07. 2022

Xenotransplantele (transplanturi de inimă de porc) sunt controversate pentru unii, dar au potențialul de a salva vieți.

Inimile de porc modificate genetic au fost transplantate cu succes la doi pacienți cu moarte cerebrală de către chirurgii de la Universitatea din New York (NYU). Ei speră să ajute la abordarea deficitului de organe donatoare de care este nevoie cu disperare în SUA și nu numai.

Inimile porcilor au fost modificate cu zece modificări genetice – patru pentru a bloca genele porcilor și șase gene umane adăugate – care au ajutat la prevenirea respingerii, la reducerea creșterii anormale a organelor și la promovarea expresiei proteinelor care reglează căi biologice importante. După ore de intervenție chirurgicală, cercetătorii au monitorizat apoi funcția cardiacă a pacienților timp de trei zile.

Operațiunile au fost declarate un succes din mai multe motive. În primul rând, inimile păreau să funcționeze sănătos și nu au prezentat semne de respingere – o problemă potențială chiar și pentru cel mai simplu transplant. În al doilea rând, testele lor au arătat că organismul nu a fost infectat cu un virus de porc numit citomegalovirus porcin (pCMV).

Transplanturi de inimă de porc, la mare căutare

La începutul acestui an, s-a făcut istorie când David Bennet a devenit primul om care a primit vreodată un transplant de inimă de porc. Din păcate, pacientul de 57 de ani cu boală cardiacă terminală a murit doar două luni mai târziu și s-a dezvăluit ulterior că organul transplantat conținea pCMV. Nu este clar cât de mult a avut virusul de a face cu moartea lui, dar este în mod clar o problemă pe care cercetătorii sunt dornici să o rezolve.

„Alte studii au arătat că pCMV poate fi un factor în succesul organelor xenotransplantate”, a declarat Robert Montgomery, profesor și președinte al Departamentului de Chirurgie de la NYU Grossman School of Medicine și director al Institutului de Transplant Langone din NYU, într-un comunicat.

„Au fost introduse metode de screening mai sensibile pentru a detecta urmele la nivel scăzut de pCMV la porcii donatori”.

Lăsând la o parte obstacolele științifice, xenotransplantele ridică o grămadă de enigme etice și mulți membri ai publicului – în special unele grupuri pentru drepturile animalelor – sunt ostili ideii.

Cu toate acestea, este o perspectivă care ar putea salva vieți. În prezent, pe lista națională de așteptare pentru transplant sunt peste 106.000 de persoane.